Lokaal & biologisch
Gemakkelijke betaling
Korte keten
de-beste-biologische-en-locavore-restaurants-om-te-ontdekken-in-belgie-onze-selectie

De beste biologische en locavore restaurants om te ontdekken in België: onze selectie

Wij hebben de beste biologische en locavore restaurants in België geselecteerd die je moet ontdekken. Of je nu een lokale of een toerist bent, deze restaurants bieden een unieke culinaire ervaring die je niet mag missen.

Maxime Sneyers - dinsdag 27 februari 2024

Wij hebben de beste biologische en locavore restaurants in België geselecteerd die je moet ontdekken. Of je nu een lokale of een toerist bent, deze restaurants bieden een unieke culinaire ervaring die je niet mag missen.

Bij onze selectie hebben we gekeken naar restaurants die zich richten op biologische en lokale ingrediënten. We vinden het belangrijk dat restaurants duurzaamheid en het milieu hoog in het vaandel hebben staan. Door te kiezen voor biologische en lokale ingrediënten, dragen deze restaurants bij aan een gezonder milieu en ondersteunen ze lokale boeren en producenten.

Onze selectie omvat restaurants in verschillende regio's van België, van Brussel tot de Ardennen. We hebben gekeken naar restaurants die een breed scala aan gerechten aanbieden, van traditionele Belgische gerechten tot internationale gerechten met een lokale twist. Of je nu op zoek bent naar een romantisch diner voor twee of een gezellige avond uit met vrienden, onze selectie biedt voor elk wat wils.

Criteria voor Selectie van Top Biologische Restaurants

Bij het selecteren van de beste biologische en locavore restaurants in België hebben we ons gericht op de volgende criteria:

 • Biologische certificering: We hebben gekeken naar restaurants die biologisch gecertificeerd zijn door erkende instanties zoals Certisys of Biogarantie. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten die gebruikt worden in de gerechten op een duurzame en milieuvriendelijke manier worden geproduceerd.
 • Lokale ingrediënten: We hebben gezocht naar restaurants die gebruik maken van lokale ingrediënten. Dit bevordert niet alleen de lokale economie, maar vermindert ook de voedselkilometers en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
 • Menu-opties: We hebben gekeken naar restaurants die een breed scala aan biologische, vegetarische en veganistische opties bieden. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen iets te vinden is op het menu.
 • Smaak en kwaliteit: We hebben restaurants geselecteerd die niet alleen biologisch zijn, maar ook heerlijk eten serveren. Smaken verschillen, maar we hebben geprobeerd restaurants te vinden die een hoge kwaliteit en consistentie bieden.
 • Sfeer en service: We hebben ook gekeken naar de sfeer en service van de restaurants. We hebben gezocht naar restaurants die een ontspannen en gastvrije sfeer bieden en die klanttevredenheid hoog in het vaandel hebben staan.

Door deze criteria te hanteren, hebben we een selectie kunnen maken van de beste biologische en locavore restaurants in België.

Regio Brussel: Aanbevolen Biologische Eetgelegenheden

Als het gaat om biologische restaurants, heeft de regio Brussel een aantal uitstekende opties om uit te kiezen. Hier zijn onze aanbevelingen voor biologische eetgelegenheden in de regio Brussel.

Centrum van Innovatie en Smaak

Gelegen in het hart van Brussel, biedt het Centrum van Innovatie en Smaak een unieke en innovatieve biologische eetervaring. Het restaurant is gespecialiseerd in het gebruik van lokale, seizoensgebonden producten om gerechten van hoge kwaliteit te bereiden. Het menu is gevarieerd en biedt een breed scala aan biologische opties, waaronder vegetarische en veganistische gerechten. Het restaurant heeft ook een uitgebreide wijnkaart met biologische wijnen.

Biologische Luxe en Comfort

Als je op zoek bent naar een beetje luxe en comfort tijdens het eten, dan is dit restaurant iets voor jou. Het biedt een verfijnde biologische eetervaring met een prachtig decor en een ontspannen sfeer. Het menu is gevarieerd en biedt een breed scala aan biologische opties, waaronder zowel vlees- als visgerechten. Het restaurant heeft ook een uitgebreide selectie van biologische wijnen en cocktails om uit te kiezen.

Als je op zoek bent naar een biologisch restaurant in de regio Brussel, dan zijn deze twee eetgelegenheden zeker een bezoek waard. Ze bieden beide een unieke en innovatieve eetervaring met een focus op lokale, seizoensgebonden producten van hoge kwaliteit.

Vlaanderen: Top Locavore Restaurants

Als het gaat om biologische en locavore restaurants, heeft Vlaanderen enkele fantastische opties te bieden. We hebben een selectie gemaakt van enkele van de beste restaurants in Gent en Antwerpen die een geweldige culinaire ervaring bieden met lokale en biologische ingrediënten.

Gentse Gastronomische Hoogtepunten

Gent is een stad met een rijke culinaire geschiedenis en heeft enkele van de beste restaurants in België. Hier zijn enkele van onze favorieten:

 • De Superette: Dit restaurant is gevestigd in een voormalige bakkerij en serveert heerlijke gerechten gemaakt van lokale en biologische ingrediënten. Het menu is seizoensgebonden en verandert regelmatig, maar hun brood en pizza's zijn altijd een hit.
 • De Vitrine: Dit restaurant is gelegen in het historische centrum van Gent en biedt een gezellige en intieme sfeer. Het menu is geïnspireerd op de Belgische keuken en gebruikt alleen lokale en biologische ingrediënten. Ze hebben ook een uitstekende selectie van Belgische bieren en wijnen.
 • Aroy Aroy: Dit restaurant is gespecialiseerd in de Thaise keuken en gebruikt alleen biologische en lokale ingrediënten. Het menu is gevarieerd en biedt veel vegetarische en veganistische opties.

Antwerpse Biologische Specialiteiten

Antwerpen staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes en heeft enkele fantastische biologische restaurants. Hier zijn enkele van onze favorieten:

 • De Broers van Julienne: Dit restaurant is gespecialiseerd in de Franse keuken en gebruikt alleen lokale en biologische ingrediënten. Het menu is seizoensgebonden en verandert regelmatig, maar hun soepen en quiches zijn altijd een hit.
 • Native: Dit restaurant heeft een Michelin-ster gekregen en is gespecialiseerd in de Belgische keuken met lokale en biologische ingrediënten. Het menu is creatief en biedt veel vegetarische en veganistische opties.
 • Bites & Wines: Dit restaurant is gespecialiseerd in kleine gerechten en biedt een breed scala aan biologische en lokale opties. Het menu is gevarieerd en biedt veel vegetarische en veganistische opties. Ze hebben ook een uitstekende selectie van biologische wijnen.

Wallonië: Biologische Parels

Als het gaat om biologisch en lokaal eten, dan is Wallonië een waar paradijs. Er zijn tal van restaurants die zich richten op duurzaamheid en lokale ingrediënten. Hieronder vind je onze selectie van de beste biologische en locavore restaurants in Wallonië.

Luikse Lokale Lekkernijen

In Luik vind je tal van restaurants die zich richten op lokale en biologische gerechten. Een van de beste voorbeelden is La Cantine, een restaurant dat zich richt op seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten. Het menu verandert regelmatig, afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is. Het restaurant heeft ook een uitgebreide selectie van biologische wijnen.

Een andere aanrader is Le Pain Quotidien, een keten van biologische bakkerijen en restaurants. Het menu is geïnspireerd op de traditionele Belgische keuken en bevat veel lokale en biologische ingrediënten. Het restaurant heeft ook een uitgebreide selectie van biologische broden en gebak.

Ardense Authentieke Keuken

Als je op zoek bent naar authentieke Ardense gerechten, dan is L'Eau Vive in Profondeville een uitstekende keuze. Dit restaurant, dat bekroond is met twee Michelinsterren, serveert gerechten die zijn geïnspireerd op de lokale keuken. Het menu verandert regelmatig, afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is. Het restaurant heeft ook een uitgebreide selectie van biologische wijnen.

Een andere aanrader is Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. Dit restaurant, dat bekroond is met een Michelinster, serveert gerechten die zijn geïnspireerd op de lokale keuken. Het menu verandert regelmatig, afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is. Het restaurant heeft ook een uitgebreide selectie van biologische wijnen.

Tips voor een Duurzame Culinaire Ervaring

Als we op zoek zijn naar een duurzame culinaire ervaring, zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om ons te helpen bij onze zoektocht naar de beste biologische en locavore restaurants in België. Hier zijn enkele tips die ons kunnen helpen:

Kies voor biologisch

Kiezen voor biologisch voedsel is een belangrijke stap in de richting van een duurzame culinaire ervaring. Biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen, wat beter is voor ons en beter voor het milieu. Bovendien is biologisch voedsel vaak lokaal geproduceerd, waardoor we de lokale boeren en producenten steunen.

Ga op zoek naar locavore restaurants

Een locavore restaurant is een restaurant dat zich richt op het gebruik van lokale ingrediënten. Door te kiezen voor een locavore restaurant, steunen we niet alleen de lokale economie, maar verminderen we ook de ecologische voetafdruk van het restaurant. Lokale ingrediënten zijn vaak verser en van betere kwaliteit dan ingrediënten die van ver moeten worden geïmporteerd.

Vermijd voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem in de voedingsindustrie. We kunnen bijdragen aan een duurzamere culinaire ervaring door voedselverspilling te vermijden. Dit kan door bijvoorbeeld alleen te bestellen wat we kunnen opeten, restjes mee naar huis te nemen of te kiezen voor restaurants die voedselverspilling verminderen door bijvoorbeeld te werken met een zero-waste beleid.

Kies voor duurzame vis en vlees

Als we kiezen voor vis en vlees, is het belangrijk om te kiezen voor duurzame opties. Dit betekent dat we moeten kiezen voor vis en vlees dat op een duurzame manier is gevangen of gekweekt. Door te kiezen voor duurzame vis en vlees, verminderen we de impact op het milieu en dragen we bij aan een duurzamere culinaire ervaring.

Vermijd plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen zijn een groot probleem voor het milieu. We kunnen bijdragen aan een duurzamere culinaire ervaring door te kiezen voor restaurants die geen plastic verpakkingen gebruiken of die werken met biologisch afbreekbare verpakkingen. Door te kiezen voor restaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, dragen we bij aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Een selectie biologische recepten die elke week bij je thuis wordt bezorgd?